×
×

Gratis offertes voor het reinigen van een dak

Via onderstaand formulier vraag je meteen meerdere gratis offertes op maat op bij verschillende dakreinigers in jouw buurt. Geef aan wat je precies wenst uit te voeren, en wij gaan voor jou op zoek naar de meest geschikte specialisten. Vergelijk de offertes die je ontvangt, en bespaar zo op de kostprijs.

Alle offertes zijn volledig gratis en zonder enige verplichting.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

reiniging-dak.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dak ontmossen: Waarom is het belangrijk? En hoe eraan beginnen?

Regelmatig je dak ontmossen helpt je om je dak in goede staat te houden. Indien je mos z’n vrij gang laat gaan op je dak, dan zal je dak na verloop van tijd allerlei mankementen beginnen vertonen. Bovendien is een dak vol mos niet zo mooi om naar te kijken.

Maar waarom is het zo belangrijk om je dak te ontmossen? Hoe pak je het juist aan? En wat is de prijs voor het laten ontmossen van je dak?

In dit artikel:

Waarom je dak ontmossen?

Het is om verschillende redenen interessant om je dak regelmatig te ontmossen. Dit zijn maar enkele van de vele redenen.

dak ontmossen © Shutterstock - Er zijn vele redenen te bedenken om regelmatig je dak te ontmossen

+ Regelmatig je dak ontmossen is nodig om je dak in goede staat te houden. Indien dakpannen of leien begroeid zijn met mos, worden ze poreus. Hierdoor kan regenwater in je dak infiltreren, en vergroot de kans op lekken en waterschade

+ Mos bevat vocht, dat tijdens koude wintermaanden kan bevriezen. Indien dit gebeurt, dan kan je dakbedekking beginnen barsten. Ook hier loop je dus het risico op lekkages.

+ Je dak ontmossen doe je ook om esthetische redenen. Door al het mos te verwijderen, zal je dak er weer als nieuw uitzien. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor je dak, maar verhoogt ook de uitstraling van je hele woning.

+ Het mos op je dak kan ook je dakisolatie aantasten. Er bestaat dan een risico dat de isolatielaag niet meer isoleert naar behoren, en dat leidt op termijn tot energieverlies en een hogere energiefactuur.

+ Je dak is onderhevig aan slijtage, door bv. hevige regen en temperatuurschommelingen. Dit slijtageproces wordt versneld door mos op het dak. Door dit mos regelmatig te verwijderen, krijgt je dak dus een langere levensduur.


Geef je dak terug een nette uitstraling!

Geniet opnieuw van een netjes gereinigd dak!

Bespaar jezelf de tijd en de moeite! Laat je dak reinigen!

Een proper dak? Laat het geen droom blijven!

Benieuwd naar de prijs voor een professionele dakreiniging?

Vergelijk prijzen van professionele reinigers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Je dak bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je hele woning. Laat je dak dus professioneel reinigen door een ervaren firma. Je bespaart jezelf de tijd en de moeite, en bovendien ben je zeker van een mooi resultaat.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakreinigers

aanvraag starten


dak ontmossen © Shutterstock - Regelmatig ontmossen doet je dak er telkens weer als nieuw uitzien

Hoe je dak ontmossen?

Om een dak te ontmossen, moet je steeds een bepaalde werkwijze volgen. Bovendien kan je verschillende manieren hanteren om je dak te ontmossen. Zo kan je kiezen voor een methode met reinigingsmiddel, en een methode zonder reinigingsmiddel.

Maar beginnen doe je steeds met een goede voorbereiding.

De voorbereiding

Net zoals bij bv. schilderwerken, moet je ook bij het ontmossen van daken enkele voorbereidingswerkjes uitvoeren, opdat het werk zelf vlot zou verlopen. Zo kan je op voorhand best alle losse objecten aan de kant schuiven. Dit zorgt er niet alleen voor dat ze mooi proper blijven, het zal de vakmannen ook toelaten om sneller aan hun werk te kunnen beginnen. Hierdoor is het werk sneller gedaan, en hoef je ook minder arbeidsuren te betalen.

Staan er ook vaste objecten in de buurt? Dan kan je deze best goed afdekken met een plastic zeil of oude dekens, zodat er geen vuil of anti-mosproduct op terecht komt.

De waterafvoer afsluiten

Vooraleer je begint met het ontmossen van je dak, is het verstandig om de waterafvoer af te sluiten. Dit moet voorkomen dat vuilresten, mos en anti-mosproduct in de regenput terechtkomen. Door het anti-mosproduct zou het immers kunnen zijn dat je het water in je regenwaterput niet meer kan gebruiken. Anderzijds zullen de mosresten tot verstopping kunnen leiden.

Het dak ontmossen

Na al het voorbereidende werk is het tijd om je dak te ontmossen. De methode die hiervoor gebruikt moet worden, hangt voornamelijk af van het type dakbedekking. De meest gebruikte methoden voor het ontmossen van daken zijn via anti-mosproducten, via een borstel, via beneveling of via een hogedrukreiniger.

Het grootste onderscheid dat gemaakt kan worden tussen de verschillende methoden, is met of zonder reinigingsmiddel. Welke methode het meest geschikt is, zal afhangen van de dakbedekking, maar ook van de hardnekkigheid van de vervuiling.

dak ontmossen zonder reinigingsmiddel © Shutterstock - Een dak ontmossen kan zowel met als zonder reinigingsmiddel gebeuren

Zonder reinigingsmiddel

Indien je ervoor kiest om je dak te ontmossen zonder reinigingsmiddel, dan zal bijna steeds gebruik gemaakt worden van een methode met hogedrukreiniger. Vaak wordt er dan ook gebruik gemaakt van een vuilfrees. Dit is een roterende sproeikop, waarmee vuil en mos nog makkelijker verwijderd kan worden. Bij oudere, al wat versleten daken zal men geen gebruik kunnen maken van zo’n vuilfrees, maar zal men dan wel een hogedrukspuit gebruiken. Meestal wordt gekozen voor een V-straal met een druk van 80 bar.

Belangrijk bij het gebruik van een hogedrukreiniger is om steeds in neerwaartse richting te spuiten. Dit voorkomt immers dat er water onder de sluitingen komt.

dak ontmossen zonder reinigingsmiddel © Shutterstock - Een dak ontmossen kan zowel met als zonder reinigingsmiddel gebeuren

Met reinigingsmiddel

Kies je voor een methode met reinigingsmiddel, dan zal je eerst moeten starten met het reinigen van het dak, volgens de methode hierboven beschreven. Daarna wordt het dak beneveld met een reinigingsmiddel. Dit reinigingsmiddel zal vervolgens moeten intrekken. Hoe lang dit juist moet intrekken, hangt af van de hardnekkigheid van de vervuiling. Maar doorgaans varieert dit tussen één uur en enkele uren. Daarna zal het dak nog eens gereinigd worden met een hogedrukreiniger.

Deze methode is vooral aan te raden bij wat oudere daken met veel oneffenheden.

Hoe vaak moet je je dak ontmossen?

Hoe vaak je je dak moet laten ontmossen, hangt af van verschillende factoren. Zo spelen de leeftijd, de hellingsgraad en de ligging van je dak een rol. Ook de mate waarin je dak al dan niet al poreus is, speelt een rol.

Heeft je dak in het verleden een beschermlaag of dakcoating gekregen, dan zal het beter beschermd zijn tegen mosvorming, en hoef je niet zo frequent te ontmossen. Zo’n dakcoating aanbrengen is interessant als je je dak de nodige bescherming wil bieden. Laat je je dak ontmossen en daarna coaten, dan mag je rekenen op een bescherming van minimum 10 jaar.

dak laten ontmossen © Shutterstock - Indien je een dak ontmost met een hogedrukreiniger, spuit je steeds in neerwaartse richting

Je dak ontmossen: prijs

De prijs voor het laten ontmossen van het dak is afhankelijk van een aantal factoren. Zo zullen de mate van vervuiling, de ligging van de woning, het soort dakbedekking en de bereikbaarheid van het dak een rol spelen.

Ook het al dan niet aanbrengen van een beschermende coating zal een invloed uitoefenen op de prijs. Hieronder vind je enkele richtprijzen voor het ontmossen van een dak.

TypewerkzaamhedenGemiddelde prijs per m² (incl BTW)
Dak ontmossen9 à 15 euro
Dak ontmossen & coaten30 à 45 euro

Verlaagd BTW-tarief

Voor het ontmossen van een dak kom je niet in aanmerking voor het verkrijgen van premies. Wel kan je genieten van een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van de gebruikelijke 21%. Je woning moet wel ouder zijn dan 10 jaar. Bovendien moeten de werken uitgevoerd worden door een erkende firma.

Gratis offertes voor het reinigen van een dak

Aarzel niet om een professionele firma in te schakelen om je dak te ontmossen. Zij weten perfect hoe ze te werk moeten gaan, zonder daarbij je dak te beschadigen.

Benieuwd hoeveel zo'n firma kost? Vraag gratis meerdere offertes aan via onderstaand formulier, en vergelijk snel de prijzen die je ontvangt van firma's in de buurt.

Alle offertes zijn bovendien vrijblijvend en 100% gratis.


dakreinigers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Dak ontmossen: Hoe ga je te werk?
Reinigingsfirma's in uw buurt
Offertes voor dakreiniging